Το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων» κρύβει οφέλη αλλά και υποχρεώσεις. Διασφαλίζεται η ονομασία προέλευσης των προϊόντων, βάζοντας όρια στην ελληνοποίηση προϊόντων, και μειώνεται στις 60 ημέρες το διάστημα αποπληρωμής των νωπών προϊόντων.Στον αντίποδα όμως εμπλέκει τους αγρότες σε μια γραφειοκρατία που βαρύνει την λογιστική τους παρακολούθηση.
Η ισχύς των διατάξεων αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2018 και καθιερώνεται μεταξύ άλλων:
-Η υποχρεωτική επισήμανση επί των συσκευασιών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, της προέλευσης του γάλακτος και ειδικότερα της χώρας άμελξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας του.
-Η υποχρεωτική αναγραφή σε όλα τα στάδια διακίνησης του κρέατος, από το σφαγείο έως την ταμειακή μηχανή του καταστήματος λιανικής, της χώρας γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας.
-Η υποχρέωση πληρωμής των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εκ μέρους των χονδρεμπόρων, περιλαμβανομένων των super market, το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου.
Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και της χώρας γέννησης στα κρέατα θα δημιουργούν ένα πλέγμα προστασίας τόσο στον ίδιο τον αγρότη και την παραγωγή του όσο και στον καταναλωτή. Θα μπει επιτέλους ένας πρώτος φραγμός στις ελληνοποιήσεις προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα με γάλα που γίνεται εισαγωγή από άλλες χώρες. Το ίδιο θα συμβεί και στα αρνιά που γεννιούνται στο εξωτερικό και με αγοραπωλησίες σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία παίρνοντας ελληνική ονομασία προέλευσης.
Οι κτηνοτρόφοι της βορείου Ελλάδας βλέπουν με θετικό μάτι τις εξελίξεις αυτές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιες πολιτικές διαμόρφωναν πανελλαδικά την τιμή, τόσο του γάλακτος όσο και του κρέατος, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Το δεύτερο σκέλος των αλλαγών αφορά την πληρωμή των νωπών προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία του τιμολογίου. Προβλέπονται βαριές ποινές για όσους δεν τηρούν τις προθεσμίες που φτάνουν μέχρι την ανάκληση της άδειας εμπορίας τους. Επίσης θετική εξέλιξη αφού υπάρχουν παραγωγοί που περιμένουν έως και ένα έτος να πληρωθούν προϊόντα με ημερομηνία λήξεως λίγων ημερών. Επιπλέον αυτό θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα αρκετών κτηνοτρόφων που τους οφείλονται τιμολόγια ολόκληρης της σεζόν.
Οι παραγωγοί θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή τους με δικά τους κεφάλαια. Δεν θα είναι αναγκασμένοι δηλαδή να χρησιμοποιήσουν ΑΠΑΑ και προγράμματα συμβολαιακής Γεωργία & Κτηνοτροφίας με το κόστος που αυτό συνεπάγεται.
Το μειονέκτημα, όπως είπαμε και νωρίτερα, είναι η γραφειοκρατία που επιβάλλει το υπουργείο για να ελέγχει την αποπληρωμή των τιμολογίων. Ειδικότερα ο παραγωγός θα πρέπει να επισυνάπτει τόσο τα τιμολόγια που ο ίδιος εκδίδει αλλά και όλα τα παραστατικά αποπληρωμής τους